Първоначално публикувано от Ivanov_
Покажи съобщение
Известие
Collapse
No announcement yet.
Алфа 147/156/ГТ, тема за общи приказки
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Last edited by lordliness; d.m.y г., 22:23.Не всички, които се скитат, са изгубени.
-
Първоначално публикувано от lordliness Покажи съобщениеИма ли и на първа и на задна? И включване на място? На място какво синхронизира?
На място ролята на синхронизатора е както и в движение - да изравнява периферни скорости.
Пример - чакаш на светофар и си изключил от скорост, отпуснал си съединителя, двигателят работи и всичките чаркалаци в кутията се въртят, а колата е на място. Светва жълто, натискаш съединителя и включваш първа - тук вече е ролята на синхронизатора - да обере разликата, или в конкретния случай да спре движението на зъбчатките в кутията и да включиш първа без колата да подскочи. Който е карал газка и прочие стара руска техника ще си спомни как в случая се включваше първо втора, а после първа за да не хъркат скоростите (щото сихронизатор има от втора нагоре, а на газката от даже от трета).
Първоначално публикувано от potrebitel22 Покажи съобщениеТрудно включване на 1ва и задна от място счита ли се за признак за заминаващ съединител ?
Като цяло не е "твърд" ( освен малко ако паля сутрин ), "полу-съединител" ми се пада малко на горно положение (т.е. не е по средата на хода на педала ).
Другото е, че ако примерно съм на 3та и при доста леко натискане на педала се усеща, че влияе на движението (нещо като приплъзване).
Като цяло нямам желание да го сменям, но да не ме остави някъде на пътя.
Насочи се към преглед на помпите, ти си с хидравлична система и износването на съединителя не влияе на това къде отделя. Щом при теб е високо, може да имаш проблем по системата.Last edited by tonov; d.m.y г., 10:09.166 2,4JTD 20V Sportronic Edizione collezionisti
ex 156 2,4JTD; ex 146ti; ex 145 1,6 boxer
Comment
-
Първоначално публикувано от tonov Покажи съобщениеЖТД-то има синхронизатори на първа че и на задна (колкото и да е странно). Аз на моята 156 съм пробвал за идеята да включа задна в движение напред с около 5-10 км/ч - влиза......
В E-learn има относително добро описание на скоростните кутии, но такова нещо, като синхронизатор за задна, аз не видях.
Относно синхронизаторите е описано това, че тези за 3-та, 4-та, 5/6 са на първичния вал а тези за 1-ва и 2-ра - на вторичния.
При мен не съм пробвал да включвам задна в движение напред, но при спряло положение, пускане на съединителя на неутрална, натискането му и неизчакване на 2 - 3 секунди, опит за включване на задна води до хъркане.
Накратко - за влизане, ще влезе но това не означава, че е синхронизирана.Last edited by ecotronic; d.m.y г., 16:28.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщениеСтранно, наистина.
В E-learn има относително добро описание на скоростните кутии, но такова нещо, като синхронизатор за задна, аз не видях.
Относно синхронизаторите е описано това, че тези за 3-та, 4-та, 5/6 са на първичния вал а тези за 1-ва и 2-ра - на вторичния.
При мен не съм пробвал да включвам задна в движение напред, но при спряло положение, пускане на съединителя на неутрална, натискането му и неизчакване на 2 - 3 секунди, опит за включване на задна води до хъркане.
Случвало се е да не мога да включа на задна на място, без да има хъркане, тогава просто пускам съединителя, натискам го пак и включвам веднагаLast edited by lordliness; d.m.y г., 16:36.Не всички, които се скитат, са изгубени.
Comment
-
Първоначално публикувано от lordliness Покажи съобщениеНа Алфите не знам как е, по принцип мисля, че няма кола със синхронизатор на задна. Тонов едва ли е разглобявал скорости на Алфа, съди по косвени признаци. Ако наистина е видял на живо ще приема. Или някой който е отварял скорости да каже със сигурност.
Случвало се е да не мога да включа на задна на място, без да има хъркане, тогава просто пускам съединителя, натискам го пак и включвам веднага
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщениеИма такива кутии, примерно Tremec TR-3650 при Форд Мустанг, но са рядкост.
При някои коли в движение лоста не може да се вкара на първа, колкото и да натискаш.Last edited by lordliness; d.m.y г., 17:15.Не всички, които се скитат, са изгубени.
Comment
-
Първоначално публикувано от tonov Покажи съобщениеЖТД-то има синхронизатори на първа че и на задна (колкото и да е странно). Аз на моята 156 съм пробвал за идеята да включа задна в движение напред с около 5-10 км/ч - влиза. НЕ съм отпускал съединителя
На място ролята на синхронизатора е както и в движение - да изравнява периферни скорости.
Пример - чакаш на светофар и си изключил от скорост, отпуснал си съединителя, двигателят работи и всичките чаркалаци в кутията се въртят, а колата е на място. Светва жълто, натискаш съединителя и включваш първа - тук вече е ролята на синхронизатора - да обере разликата, или в конкретния случай да спре движението на зъбчатките в кутията и да включиш първа без колата да подскочи. Който е карал газка и прочие стара руска техника ще си спомни как в случая се включваше първо втора, а после първа за да не хъркат скоростите (щото сихронизатор има от втора нагоре, а на газката от даже от трета).
Трудно включване на задна и първа обикновено е признак за неотделящ докрай съединител, или ако го прави само на загряла кутия - за калпаво масло.
Насочи се към преглед на помпите, ти си с хидравлична система и износването на съединителя не влияе на това къде отделя. Щом при теб е високо, може да имаш проблем по системата.Alfa Romeo 156 2.4JTD , 156 SW 2.4 JTD ,156 SW 1.9 JTD , 156 SW 1.9 JTD Q4 ,147 1.9 JTD
Comment
-
Първоначално публикувано от alfista 96 Покажи съобщениеЧичко Тонов ,в нашите колици няма синхронизатор на задна .Моляте не искай да ти правя видео
БлагодаряНе всички, които се скитат, са изгубени.
Comment
-
sigpicAlfa Romeo 156 1.9 jtd 110 hp 2001 + remap - ex
156 Sportwagon 1.9 m-jet 140 hp
Comment
-
Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщениеПровери си предпазителите.
Тези при акумулатора, тези в таблото под волана (по-специално втория отляво надясно на най-долния ред) и тези, които са разположени над таблото под волана.sigpicAlfa Romeo 156 1.9 jtd 110 hp 2001 + remap - ex
156 Sportwagon 1.9 m-jet 140 hp
Comment
Comment